Vegetarisch of veganistisch: wat is het verschil?

Het verschil is eigenlijk vrij simpel: Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, een veganist eet én gebruikt daarnaast ook geen dierlijke producten (zoals honing, leer, zijde en wol). Voor een vegetariër of veganist is het waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar voor een buitenstaander is het antwoord misschien niet zo duidelijk. 

Ook onder vegetariërs bestaat er nog verdeeldheid over wat nou wel en niet vegetarisch is.

Zo trekken de meeste de grens bij vlees en vis eten, maar zijn anderen iets strenger en eten ze ook geen kaas (omdat daar vaak een enzym uit de maag van een kalf voor wordt gebruikt) of producten met gelatine.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen onder vegetariërs.

Wat eten vegetariërs niet?

Vegetariërs eten over het algemeen geen vlees of vis, maar alle vegetariërs vallen niet over één kam te scheren. Er bestaan namelijk verschillende subgroepen onder de vegetariërs, afhankelijk van of je wel of geen ei, zuivel of vis eet.

Over één ding zijn vegetariërs wel eens; ze eten weinig tot geen vlees en vis. 

VleesVisZuivelEiDierlijke producten
PescotariërNeeJaJaJaJa
Lacto-vegetariërNeeNeeJaNeeJa
Ovo-vegetariërNeeNeeNeeJaJa
Lacto-ovo-vegetariërNeeNeeJaJaJa
FlexitariërSomsSomsJaJaJa
VeganistNeeNeeNeeNeeNee

Pescotariër

Deze subgroep valt eigenlijk niet echt onder de vegetariërs, omdat ze wel bepaalde gedode dieren eten. Deze groep heeft namelijk alleen vlees en vleesproducten uit hun dieet gehaald.

Pescotariërs eten geen vlees, maar wel vis, ei en zuivel. 

Lacto-vegetariër

Hoewel je deze term niet vaak hoort, helpt de betekenis wel om de term Lacto-ovo-vegetariër verderop in dit artikel te verduidelijken.

Lacto-vegetariërs eten geen vlees, vis, of ei, maar wel zuivel. 

Ovo-vegetariër

Ook deze term komt niet vaak voor, maar als je je streng aan de vegetarische “regels” houdt zou je in Nederland uitkomen op deze subgroep. In Nederland wordt namelijk vaak kalfsstremsel gebruikt bij het maken van kaas, en daardoor bevat het dus een product van een gedood dier.

Ovo-vegetariërs eten geen vlees, vis, of zuivel, maar wel ei.

Lacto-ovo-vegetariër

Als we het in Nederland over “vegetariërs” hebben doelen we vaak op lacto-ovo-vegetariërs.

Lacto-ovo-vegetariërs eten geen vlees of vis, maar wel ei en zuivel. 

Flexitariër

En dan zijn we aangekomen bij de minst strikte subgroep, de flexitariërs.

Ook hier zijn de meningen verdeeld over de officiële definitie. Volgens Het Voedingscentrum ben je flexitariër als je minimaal drie dagen per week geen vlees eet, maar volgens Stichting Natuur & Milieu ben je al flexitariër als je minimaal één dag per week geen vlees eet

Er zijn steeds meer Nederlanders die van zichzelf zeggen dat ze onder deze groep vallen.

Een onderzoek van Wageningen University & Research onder 2100 respondenten wees uit dat het aantal Nederlanders dat zichzelf flexitariër noemt sterk is gestegen tussen 2011 en 2019: van 14% in 2011 naar 43% in 2019. 

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat flexitariërs vaker vlees zijn gaan eten: van 2,9 naar 3,7 dagen per week. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen bekender zijn geworden met het begrip en zichzelf er dus eerder mee zijn gaan identificeren. 

Wat eten veganisten niet?

Veganisme is eigenlijk de meeste strikte vorm van vegetarisme. Als je een veganistische levensstijl volgt eet je geen vlees, vis, ei of zuivel. Naast ei en zuivel laat je ook andere producten van dieren links liggen, zoals honing. 

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme betekent is veganisme “een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Veganisten gaan dus nog een stapje verder dan alleen het dieet.

Producten van dieren worden niet alleen niet gegeten, maar ook niet gebruikt. Je zult een strikte veganist dus niet zien rondlopen in leren schoenen met wollen sokken. 

Veganisten ontwijken onder andere het gebruik van de volgende producten:

  • Lederwaren
  • Wol
  • Zijde
  • Bijenwas
  • Kaarsen die dierlijk vet bevatten
  • (Cosmetische) producten die op dieren worden getest

Veel vegetariërs volgen deze idealen ook gedeeltelijk, door bijvoorbeeld geen leer te dragen en geen producten te gebruiken die op dieren zijn getest.

Samengevat…

Vegetariërs en veganisten ontwijken allebei het eten van dierlijke producten, maar trekken de grens ergens anders.

Ook zijn er nog verschillende subgroepen onder de vegetariërs, afhankelijk van of ze wel of geen vis, ei en zuivel eten.

Veganisten gaan nog een stap verder dan geen dierlijke producten eten, ze proberen het gebruik ervan ook te ontwijken.

Plaats een reactie