Welk brood is vegan?

Brood is een in bijna elk Nederlands huishouden te vinden, maar hoe weet je welk brood vegan is? Brood bevat over het algemeen geen dierlijke producten en is dus vegan. De basisingrediënten van brood (bloem, water, zout en gist) zijn vegan, maar sommige kant en klare broden bevatten daarnaast ook nog dierlijke ingrediënten. 

Maar niet getreurd, over het algemeen hoef je als veganist weinig te missen.

De meeste hele broden, stokbroden, afbakbroodjes, wraps en bagels zijn vrij van dierlijke ingrediënten. 

Zijn alle soorten brood vegan?

Over het algemeen kan je dus zeggen; ja, brood is geschikt voor veganisten. 

De basisingrediënten die je in de meeste broden vindt (bloem, water, gist, zout) zijn namelijk allemaal plantaardig. Maar dat betekent niet dat je zomaar wat uit het schap kan pakken. Er zijn een aantal broodsoorten die helaas vaak niet vegan zijn.

Zo wordt naan vaak gemaakt met yoghurt, brioche met melk en wordt er voor sommige bagels melk en ei gebruikt. En dan zijn er nog de afbakopties die al een kleine hint in de naam hebben dat ze niet geschikt zijn voor veganisten, de roombootercroissants. 

Bij roombotercroissants kan je er dus vanuit gaan dat ze niet vegan zijn, zoek bij andere broodsoorten naar een vegan-label, of controleer de ingrediëntenlijst op ingrediënten van dierlijke oorsprong. 

Pas op voor deze dierlijke ingrediënten in brood

Zoals hiervoor vermeld; de meeste broden zijn vegan maar soms worden er zuivelproducten in brood verwerkt. Ook bestaan er broden waar bijenhoning wordt gebruikt voor wat extra zoetigheid.

Kijk dus goed naar de ingrediëntenlijst en let er op dat de volgende ingrediënten daar niet tussen te vinden zijn:

  • Melk
  • Eieren
  • Boter
  • Yoghurt
  • Ei
  • Kwark
  • Honing

Naast deze herkenbare producten kunnen we natuurlijk de de mysterieuze E-nummers niet vergeten. 

Een veelvoorkomend E-nummer in brood is E920; de meelverbeteraar L-cysteïne. Het is een ingrediënt dat deeg minder plakkerig en dus beter werkbaar maakt.

E920 is vaak van plantaardige oorsprong, maar kan ook gemaakt zijn van veren of varkensharen. De Nederlandse bakkerijbranche heeft aangegeven dat er in Nederland alleen wordt gewerkt met de plantaardige variant. Binnen Nederland kun je er dus vrij zeker van zijn dat een E920 niet van dierlijke bron komt!

Is zuurdesembrood vegan?

Voor zuurdesembrood geldt hetzelfde als de meeste broden; over het algemeen zijn ze ook veganistisch.

Het enige verschil tussen zuurdesembrood en ‘gewoon’ brood is dat er gebruik wordt gemaakt van een ‘starter’. 

Een zuurdesemstarter bestaat eigenlijk altijd uit bloem, water en een bacterie; allemaal ingrediënten die geschikt zijn voor veganisten. Let wel op: Het is mogelijk dat een bakker zuivel gebruikt voor een starter, maar dat gebeurt zelden.

Je hoeft er dus niet vanuit te gaan dat zuurdesembrood standaard niet geschikt is voor veganistiten. Er gelden dus precies dezelfde uitzonderingen als voor andere broden; zoek naar een vegan-label of check de ingrediëntenlijst voor dierlijke ingrediënten als zuivel en honing.

Is glutenvrij brood vegan?

Glutenvrij brood wordt gemaakt van graansoorten die vrij zijn van gluten, zoals boekweit, haver, rijst en maïs. Ook zijn bijvoorbeeld kikkererwtenmeel, sojameel en kastanjemeel mogelijke vervangers voor ‘normaal’ meel dat van nature wel gluten bevat. 

Veel glutenvrij brood is vrij van dierlijke ingrediënten en daardoor dus vegan. Wel komt het bij glutenvrij brood vaker voor dat er zuivelproducten worden toegevoegd om elasticiteit terug te brengen in het brood. Let bij glutenvrij brood dus extra goed op labels en ingrediënten.

Welk brood bij de supermarkt is vegan?

Over het algemeen zijn alle broden in de supermarkt vegan.

Let wel op bij zachte bolletjes, omdat daar vaak melk in gebruikt wordt.

Ook zijn croissants vaak niet vegan, maar goed nieuws: de meest goedkope (afbak)versie wel. Om op de kosten te besparen wordt daarin vaak margarine (vegan!) verwerkt in plaats van roomboter.

De meeste supermarkten gebruiken tegenwoordig ook vegan labels voor hun producten, zo kan je o.a. in de meeste Albert Heijns makkelijk zien welke broden vegan zijn. 

Controleer voor de zekerheid altijd de ingrediëntenlijst!

Welk brood bij de bakker is vegan?

Ook bij de bakker is het geen grote uitdaging om vegan brood te vinden. Vaak wordt er bij bakkers wel eerder zuivel verwerkt in bolletjes, gebak en croissants. Ook kan je er, in tegenstelling tot bij de supermarkt, bij de bakker niet vanuit gaan dat er geen dierlijk E920 wordt verwerkt in broden. Vraag dat dus altijd even na bij de bakker!

1 gedachte over “Welk brood is vegan?”

  1. Dag
    In plaats van e nummers.
    Een duidelijke samenstelling van het produkt. Dus ook dierlijk . Varkenshaar en kippenveren ? Op.het etiket zetten. Zodat mensen weten wat voor produkt ze eten ipv een e numm
    Zou verplicht moeten worden. Op etiketten. Mensen weten gewoon niet wat voor troep. Gif ze binnenkrijgen. Ik Google alle e nummers. Maar dat zou niet nodig moeten zijn. Met vriendelijke groet olga aleida Donselaar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie